برنج یکی ازاین محصولات کشاورزی است که امروزه به شیوه های مختلفی متاثر از این فن آوری ها می باشد. نکته کلیدی اما، استفاده درست و استاندارد از یافته های علمی و فن آوری های نوین است وگرنه استفاده گزینشی و یا ناقص ازیک پیشرفت علمی مانند توسعه یک جانبه قدرت موتوراتومبیل در افزایش سرعت است بدون آن که توجه و دقت لازم به سیستم ایمنی آن شود، که می تواند بسیار خطرناک باشد.
حکایت برنج و برخی از انواع آن مانند برنج مصنوعی، برنج دودی ، برنج قهوه ای و برنج ارگانیک نیز درهمین راستا قابل بررسی است که در ادامه برای روش شدن ذهن مصرف کنندگان محترم به نکاتی اشاره می نماییم:
الف. برنج مصنوعی : برنج مصنوعی تهیه برنج مصنوعی با دستگاه های چینی در ایران یا از کشورهای دیگریکی از انواع برنج می باشد .استفاده از برنج نیمدانه ، لاشه و ضایعات برنج به عنوان ماده اصلی و ترکیبات و افزودنی های مختلف همچون تهیه ماکارونی باعث شده است که دو ویژگی ظاهری و مشتری پسند برنج را به طور مصنوعی در ” برنج های ماکارونی تحت عناوین ” برنج دانه بلند ” و “خوش عطر ” ایجاد نمایند و به خورد افراد بدهند و متاسفانه مصرف کنندگان عزیز فقط به ظاهر قضیه و البته به قیمت آن نگاه می کند در حالی که از نظر ارزش غذایی و نیز فرایند ساخت بخصوص زمانی که مونتاژ داخلی شودبه هیچ وجه بجز یک شکم پرکن ظاهری هیچ مزیت دیگری ندارد و سوء تغذیه را به همراه خود دارد.
ب. برنج دودی : استفاده از صد ها ترکیب شیمیایی موجود در دود از گذشته های دور مد نظر انسان بوده است. ترکیباتی در دود وجود دارد که باعث جلوگیری از فساد غذایی ، نگهداری طولانی مدت ، تغییر رنگ و طعم و… در فرآورده دودی می شود.
در طی تحقیقی در کشورهای اسکاندیناوی شیوع بیش از حد سرطان گوارشی و معده به مصرف فرآورده های دودی همچون ماهی دودی نسبت داده شد . امروزه دودی کردن به دو روش سنتی و صنعتی انجام می گردد.
دود علاوه بر ترکیبات نگهدارنده و رنگ و طعم دهنده دارای دهها ترکیبات شیمایی مضر وسرطان زا از گروه کربونیل ها و سایر ترکیبات آروماتیکی است که در شیوه سنتی هیچ کنترلی بر آن وجود ندارد.
امروزه در تهیه برنج دودی در استان های شمالی وحتی ماهی دودی در فضایی بدون کنترل و بدون استفاده ار میکرو فیلترهای صنعتی ، چوب های جنگلی و مرطوب را سوزانده و از دود حاصل برای دودی نمودن برنج یا ماهی استفاده می شود.
این کار باعث می شود ماهی های بی کیفیت و مانده پس از چند روز که در بازار به فروش نرفتن و نیز برنج های مانده سال های قبل و یا برنج های بی کیفیت و درجه چندم و خاکه دار و حتی برنج های خارجی را با رنگ ولعاب و با قیمت بسیار بیشتر به خورد مصرف کنندگان بدهند.
بهرحال توصیه می شود به جهت این که در ایران فرایند دودی به صورت سنتی و بدون هیچ گونه کنترل و فیلتری برای تولید دود انجام می گیرد ، حتی اگر بنا را بر کیفیت خوب برنجی که در دودی استفاده می شود بگذاریم که تقریبا غیرممکن است. به هیچ وجه به جز در حد یکی دو بار تجربه جدید از محصولات دودی برنج به صورت مداوم استفاده نکنید.
ج- برنج قهوه ای : در کارخانه شالیکوبی از شلتوک برنج طی چندین مرحله و به صورت لایه لایه پوسته برداری می شود. حال اگر قبل از مراحل پایانی و زمانی که هنوز پوسته برنج (سبوس برنج) به طور کامل گرفته نشود به جای دانه های برنج سفید ، برنج قهوه ای خواهیم داشت .
به جز در موارد نادر و در کشور های پیشرفته که برروی فراوری برنج قهوه ای کار می شود، در ایران برنج قهوه ای یعنی حذف سه یا چهار مرحله قبل از پوسته گیری برنج و جلوگیری از سفید شدن کامل آن است بنابراین :
۱- باید قیمت برنج قهوه ای ارزانتر از برنج سفید باشد، چون نتیجه حذف چند مرحله از زنجیره پایانی بوده و مصرف انرژی و کارگر ودر کل هزینه تولید آن کم تر است بنابراین دلیلی برای گران فروشی وجود ندارد.
۲-احتمال تقلب در برنج قهوه ای بیشتر است به جهت این که برنج هایی که در شالیزار در زمان برداشت با بارندگی مواجه شدن و تغییر رنگ می دهند ( به اصطلاح کشاورزان بومی “خال دار” می شوندو این برنج ها ” بند بندی یا بند دار” می شوند و در زمان پخت و با کوچک ترین حرارت خرد شده و شفته می شوند.) این برنج ها به راحتی با برنج قهوه ای قابلیت مخلوط شدن پیدا می نمایند، در صورتی که کیفیت لازم را ندارند و باید حتی قیمتی به مراتب پایین تر داشته باشند .عجیب این که این ها بعد از مخلوط شدن و به اسم برنج قهوه ای با قیمت گرانتر فروخته می شوند.
۳-از حق نگذریم برنج ایرانی از بهترین ها ومرغوب ترین برنج های جهانی محسوب می شود و کم ترین میزان سموم در تولید آن به کار گرفته می شود ولی با این وجود باید اذعان کنیم که برنج ارگانیک در ایران نداریم. بنابراین در اکثر محصولات کشاورزی امروزه توصیه اکید مبنی بر ضدعفونی و شستشوی انواع محصولات زراعی می شود و برنج قهوه ای نیز به دلیل دارا بودن بخشی از پوسته و نیز غیر قابل شستشو و ضدعفونی نمودن همانند انواع میوه ها و سبزی ها است توصیه می نماییم از آن استفاده نکنید و در واقع با یک تیر دونشان بزنید هم بی جهت سلامتی خودتان و بخصوص فرزندان را به خطر نیاندازید و هم هزینه اضافی برای محصولی که بیم تهدید برای سلامتی تان دارد ، متحمل نشوید.
د.برنج ارگانیگ : به محصولاتی ارگانیگ گفته می شود که در تمامی مراحل تولید آنها از انواع مواد شیمیایی، کود و سموم استفاده نشود. با پیشرفت تکنولوژی و در برخی کشورها با اجرای سیستم نظارتی دقیق و رعایت استاندارد های لازم در تولید برخی محصولات کشاورزی اورگانیگ، موفقیت هایی حاصل شده است.
در ایران نیز کارهایی بخصوص در زمینه برنج، در حد تحقیقات و گاهی هم مانور هایی به نیت های مختلف انجام پذیرفته است اما در واقع می توان گفت برنج ارگانیت در ایران کم یافت می شود،
بنابراین توصیه می شود در حال حاضر با شناختی که ما از وضعیت تولید برنج در ایران داریم فریب هیاهوی تبلیغاتی برخی از افراد سود جو را نخورده و بی دلیل هزینه اضافی برای محصولی که وجود خارجی ندارد پرداخت نکنید.
برگرفته از مقاله : اقای آقاجانپور